Taal van mijn hart.
Stef bos

Veerkracht en luchtkastelen


04-02-2021

De zon zakt, wij zitten hier, midden op het strand, ik kijk naar jou jij kijkt naar mij, je haren vol met zand. (C. van der Molen)

Samen zijn, dichtbij elkaar verstrengeld of alleen stil starend in de verte. Over het water van de zee kun je zover kijken, eindeloos ver, zonder einde, mijmerend.

Net als kijken in de tijd, wat gebeurt er morgen of volgende week? De tijd tikt verder en wij zijn hier, waar we nu zijn.

Ik kijk naar mijn kinderen, spelend met zand, kijkend naar de golven en dansend met de zon. Mijn mooie lieve kinderen, mijn avonturiers. Zij kunnen iedere dag dromen en fantaseren over wat er aan het einde van de zee is, of waar de regenboog begint. Ze maken grote tenten van kleden in de woonkamer en de bank is een berg. Ze leven, ze spelen, ze hebben veerkracht.

Voor ons is dat moeilijker, onze veerkracht wordt iedere keer op de proef gesteld, terug geduwd. Nog niet, wachten, geen hand geven, niet knuffelen, weinig contact. We kijken in de verte en we zien niets. Alsof de aarde plat is, we eraf zouden vallen als we aan het einde van de zee zijn gekomen.

Vallen we in een gat? Zoals Alice in wonderland? Is er een drankje wat we kunnen drinken wat ons sterker maakt? Ontmoeten we de gekke hoedenmaker en drinken we thee terwijl we praten over de tijd? Komt de harten koningen ons zeggen dat we precies moeten doen wat ze zegt, anders gaat ons hoofd eraf?
Wat gebeurt er als wij onze horizon uit het oog verliezen, als onze veerkracht weggeblazen wordt door de wind van zee. Wat gebeurt er als alles ander is….
Dan ga je naar buiten om een zandkasteel te maken op het koude strand, bouw je luchtkasten om in te wonen. En wacht je tot de zandstorm overgewaaid is en de golf is gaan liggen. Dat geeft je verlangen een sprankeltje hoop, als de zon die zacht en warm in het water verdwijnt en morgen ons weer wakken schijnt. Een nieuwe dag begint!
Als je niet verder kan kijken en je luchtkastelen zijn weggeblazen, en je voelt geen veerkracht maar alleen het koude strand in de wind, kom dan maar bij mij. Ik wil er graag voor je zijn.

Aaf Dotinga
De aanMOEDIGing

Terug naar overzicht