Taal van mijn hart.
Stef bos

Als het niet gaat


14-05-2024

Als het niet gaat, ga dan naar buiten. Pak je jas doe je schoenen of slippers aan en open de deur. Snuif de geur van vers gemaaid gras en bloeiende bloemen. Luister naar de zingende vogeltjes en de zoemende bijtjes. Een zwaluw die danst in de lucht soms in vogelvlucht. Een wulp die de zon toeroept. Dat alles kan je hart verwarmen, je warmte geven, je raken. Adem in en uit, voel je voeten op het pad. Groet de buurman met een knik. Kijk om je heen en verwonder je, voel, lach, leef!
 
Soms gaat het niet. Dan laat de zomer lang op zich wachten. Wordt Joost gediskwalificeerd, blijf je hangen in nare gedachten of sterft je vader. Het lijkt eeuwig te duren voordat de kale bomen weer bladeren krijgen en de kille wind gaat liggen. Als het donker is als je bang bent als je alleen maar zou willen slapen, ga naar buiten. Pak je fiets en laat je leiden door de wind. Kijk naar de weilanden, de koeien en schapen die tevreden dansen en grazen. Zwaai naar de kleintjes bij hun moeder op de fiets, of naar de oude man in zijn moestuin. Kijk om je heen en verwonder je, voel, lach, leef!
 
Alles valt stil in niets. Je kan niet ver meer kijken, de gordijnen zijn dicht. Niemand die je ziet, die weet waar je echt bent, hoeveel verdriet je hebt om de leegte. De zon is onder. Als de nacht de dag neemt, ga dan naar buiten. Open de gordijnen, stap naar buiten, naar het bos, naar de zee, naar een open plek met bloemen, een weiland met koeien. Kijk om je heen en verwonder je, voel, lach, leef!
 
Als het niet gaat, roep naar de wolken, schreeuw naar de zee. Bel iemand op, of neem iemand mee. Vertrouw op de ander, die buiten jezelf, zorg kan dragen, waar je tegen kan klagen, die er voor je is. Ik wil er voor je zijn. Om samen naar buiten te gaan of binnen te blijven. Om te praten, te luisteren, te zijn. Samen om ons heen te kijken en te verwonderen. Voelen, lachen, leven!
 
Als het even niet gaat, ga naar buiten!
 
Aaf Dotinga
De aanMOEDIGing.

Terug naar overzicht